KLEI

SOORTEN
Er zijn diverse soorten kunststofklei; Fimo en Creall-therm zijn de bekendste (mijn mening) voor wat betreft de kleisoorten die je in een normale huishoudoven kunt bakken. Je kunt hiermee echt alle kanten op. Beide zijn in diverse kleuren leverbaar en door elkaar te gebruiken.
Informatie over polymeerklei.
foto van schildpad, 136r
FIMO heeft de volgende soorten:
* millefiori (kleirollen met diverse bloem- en stermotieven)
* Classic (24 kleuren, waaronder transparant)
* Soft (48 kleuren, waaronder transparante, structuur en glitterklei)
* mixquick
* poppenfimo (vleeskleur)
* liquid Fimo (nieuw)

Mixquick
Het ziet er uit als witte klei, maar is kleurloos te vermengen met andere klei (1:2). Deze klei is in diverse gewichten c.q. maten te koop en maakt de klei hanteerbaarder. Vooral voor de stugge Fimo Classic is dat een uitkomst!

Liquid Fimo
Dit is weer iets nieuws, ik heb hiermee nog geen ervaring opgedaan. Het is een soort gel waarmee je foto's kunt kopiëren, schilderen en (dit vind ik heel interessant) gebakken en ongebakken Fimo werk aan elkaar kunt plakken. Heeft iemand hier al mee gewerkt? Vertel me je ervaringen.

Klei met struktuur en glitters
Van deze klei gebruik ik het meest de kleuren geel, lapis lazuli en zilver. Het geeft, indien gemengd met gewone klei, een mooie, metaalachtige glitter of marmereffect aan je werkstuk.
Zo is de gele olifant uit "waterpret" gemaakt van een mengsel van gewone gele klei en donkergele, met glitters. Aan de boomstronk van "bedtijd" heb ik ook wat gele glitterklei toegevoegd. Het hout ziet er nu wat olie-achtig uit. Zo kan een klein beetje klei een "grandioos" effect op je werkstuk hebben.

CREALL-THERM heeft drie soorten klei:
* Creall-therm junior (6 kleuren)
* Creall-therm Professional (diverse kleuren, ook huidkleur en porselein)
* Creall-form (6 kleuren)

JUNIOR is een boetseermateriaal dat blijvend kneedbaar is en niet plakt of verhard. Bijzonder geschikt voor kinderen.

PROFESSIONAL is er speciaal voor de hobbyisten / professionals. Het heeft dezelfde goede eigenschappen als de Creall-therm Junior.

CREALL-FORM is de klei voor de allerkleinsten. Droogt niet in en is eenvoudig kneedbaar. Deze klei kan niet in de oven!
foto van dinosaurus en babies, 219r
MENGEN
Je kunt natuurlijk eigen kleurcreaties maken. Door twee of meer kleuren te mengen krijg je een marmereffect of als je langer doorkneedt een nieuwe kleur (bijvoorbeeld pasteltinten).
Pas op met zwart. Hiervan heb je heel weinig nodig om je mengsel donkerder te maken. Terug naar boven

BAKKEN en LAKKEN
De klei dient zo'n 30 minuten op 130° Celsius in een keukenoven te worden gebakken. Het is ten eerste van belang dat je ventileert tijdens het bakken, polymeerklei kan nogal ruiken en ten tweede dat je je werkstuk goed laat afkoelen, want afgekoeld is het pas uitgehard. Je kunt je werkstuk in verschillende etappes bakken, zodat ook moeilijkere creaties te realiseren zijn. Daarna is het eventueel te lakken (mat- of glanslak), het neemt dan minder stof aan. Het nadeel is echter dat als het beschadigd raakt, je het met lijm moet repareren. Is het werkstuk niet gelakt dan kun je het met klei repareren en het nogmaals bakken (zelfde tijd, zelfde temperatuur).


vorige
kindercursus
beginnerspagina
inhoudsopgave