GEVORDERDENPAGINAfoto van titanic, 96r

Ben je enthousiast geraakt en wil je meer?
Dit heb ik voor mijn "titanic" gebruikt:
* aluminiumfolie
* deksel van groentepot
* schillenmesje
* knoflookpers of Extrusion Gun
* spatels
* gladde (wand)tegel
* gladde ondergrond
* huishoudoven (geen magnetron!)
 

Ga als volgt te werk:
Alle klei goed doorkneden!
Zet je werkstuk op de, in aluminiumfolie verpakte, tegel anders plakt hij vast.

foto van titanic, detail 2, 92r
Onderdelen
Het deksel bekleden met aluminiumfolie. De binnenkant van het deksel moet naar boven wijzen. Zoek een mooie kleur uit voor de reddingsband. Leg in het midden een plakje blauwe klei en plak ook een groter stuk aan de onderkant (alsof de band in het water drijft).

Voor het lichaam maak je een groot balletje klei klaar, voor het hoofd een kleinere. Aan het lichaam komt een jasje met cape (zie foto); voor de mouwen en het jasje heb je een andere kleur nodig. Je hebt benen nodig in dezelfde kleur als het lichaam, geen voeten, wel schoenen (andere kleur)!

Je hebt nog 5, kleinere, balletjes van de lichaamskleur nodig voor de handjes, de oren en de staart. Eventueel kun je haar nog een hoedje van een andere kleur klei geven.foto van titanic, detail 1, 91r

Hoofd
Het bolletje maak je wat spitser. Maak met een spatel of mesje een mondje onder aan de spitse vorm. Druk een donkere kleur (zwart) bolletje klei op het spitste gedeelte, de neus.
Maak van kleine zwarte bolletjes een tweetal ogen (knopspelden zijn ook mogelijk). Maak alles goed vast aan het hoofd. De oren maak je door twee bolletjes klei aan een zijde met je spatel wat plat te drukken. Hou ze nog even apart. Van een klein stukje (langwerpige) witte klei  maak je haar snijtanden. Kerf met het mesje in het midden een vertikaal streepje. Duw dit stukje aan de bovenkant in de mond; goed vastdrukken.

Jas
Voor de jas maak je een rechthoekig lapje (dun uitrollen). Voorzichtig plakken aan beide zijden van het lichaam. De jas moet iets te groot zijn zodat je het kunt plooien (maak hiervoor met de botte kant van je mesje de plooien aan de bovenkant vast aan het lichaam; zie Basistechnieken). Zet de armen aan het lijf, controleer de lengte. Vorm de armen zoals gewenst.
Maak van een plakje klei (in een andere kleur dan de jas) een wijde cape om jas en bovenarmen heen.
Van een sliertje klei maak je haar staart. Plak een uiteinde onder aan haar lichaam en leg de staart in de door jou gewenste vorm.

Benen en schoenenfoto titanic, detail 3, 93r
Van twee gelijke rolletjes klei maak je de benen. De achterkant maak je wat spitser zodat ze in de schoenen passen. De schoenen maak je van twee bolletjes afwijkende kleur. Duw de uiteinde om je mesje om en maak er een gaatje in. Zet hier de twee beentjes in. Leg ze even apart.

Afwerking
Op de cape zet je het hoofdje. Goed vastduwen, maar ook weer niet te hard, want dan vervorm je het hoofdje. Zet de benen aan het lichaam. Plaats de muis in de band. Nu het hoofdje vastzit op het lichaam kun je de oren vastzetten. Maak nu met de knoflookpers of Extrusion Gun in de gewenste kleur de haren. Zet het haar goed vast op haar hoofd.

Handjes
Van de twee klaargelegde balletjes klei, in dezelfde kleur als het lichaam, vorm je de handjes. Aan een kant van de balletjes maak je een puntje. Duw in de onderkant van de mouwen een kuiltje. Hierin doe je het puntige uiteinde van de hand. Kerf aan de andere kant gleuven, de vingers. Maak de mouwen af met een biesje (zie foto).

Hoed
De muis op de foto heeft een chique hoed op. Deze is gemakkelijk te maken. Vorm van een balletje een plat rondje. Plaats dit op haar hoofd. Maak van diverse kleuren sliertjes en duw die plat. Rol deze van de plaat min of meer schuin op en maak hiervan een roosje. Zet er diverse op haar hoed. Maak deze af door kleine groene bolletjes in de rozen/op de hoed te drukken met behulp van je spatel.
foto van titanic, detail 4, 94r
Laat je fantasie de vrije loop! Ikzelf heb op de reddingsband de letter "titan" aangebracht, alsof de rest van het woord titanic beschadigd is.
 

Als je nog meer muizen wilt zien, klik dan hier.
 
 

Ik zou het leuk vinden wat van je te horen, over je (eerste) muis, je ervaringen met dit soort klei enz.

foto van Els, bezig met titanic, 89r
Veel plezier!
Els


klei
basistechnieken
beginnerspagina
inhoudsopgave
opmerkingen
homepage