GEREEDSCHAP

ONDERGROND
Ik gebruik een glazen onderzetter van 40 x 30 cm, maar iedere harde, gladde ondergrond is voor het boetseren te gebruiken (denk aan de keukentafel).foto van heks en kabouters, detail, 39r
De werkstukjes zet ik op een gladde (wand)tegel die ik eerst bedekt heb met aluminiumfolie, zodat het werkstuk niet aan de tegel vastplakt. Het werkstuk gaat met tegel en al in de (huishoud)oven.

"DEEGROLLER"
Voor het egaliseren en platter maken van je kleilap. Denk aan een ondergrond voor je werkstuk.

CLAY EXTRUSION GUN
Met dit apparaat (van Amaco) kun je gras, bloemetjes of blaadjes maken. Voor gras kun je ook een knoflookpers gebruiken. Deze laatste is dan bijna niet meer te gebruiken voor knoflook, je bent gewaarschuwd. Het nadeel van de "gun" is het gebrekkig kunnen schoonmaken. De klei gaat overal in en tussen zitten. Pas op, want gebruik je meerdere kleuren achter elkaar dan begint de nieuwe kleur met een mengsel van oud en nieuw.

SPATELS en ander gereedschap
Ik gebruik zowel mijn vingers als de spatels zoals ze te zien zijn op
de foto van de "klei en gereedschap"-pagina voor het aanbrengen van details (plooien, vouwen, oogleden, nagels enz.). Verder een schillenmesje, paperclips, tandenborstel en satéstokjes (of cocktailprikkers; deze zijn ook geschikt als "wapening" van een rolletje klei!).

PUSH MOLDS (mallen)
Er zijn mallen te koop (bijv. van Amaco, Polyform en Make Me) voor o.a. rozen, laarzen, handen, voeten, mensen- en berengezichten. Polyform heeft flexibele mallen te koop. Deze zijn heel makkelijk te gebruiken. Vul de gewenste afbeelding met polymeerklei. Leg de mal met de klei ongeveer 90 seconden in het vriesgedeelte van de koelkast. Aangezien de mal flexibel is kun je het er dan zo uit "ploppen" (even aan de onderkant duwen). Nu is het alleen maar een kwestie van bewerken. Het hoofd, de handen en de voeten van dit schilderijtje, "verstoppertje spelen" heb ik met een push mold van Polyform gemaakt.

SHADE-TEX
Diverse structuurmallen (bijv. "natuur"en "architectuur" van Scratch-art) die het mogelijk maken snel structuur in de klei aan te brengen. Ze zien eruit als vellen papier, zijn buigzaam en transparant, en zijn aan beide zijden te gebruiken. Voor gebruik moet je deze mal voorzien van wat talkpoeder, daarna op (een deel van) je werkstuk duwen en na gebruik afwassen.

STEMPELMATERIAAL
Het is ook mogelijk (goedkoop) een eigen struktuur aan te brengen door gebruik te maken van bijvoorbeeld kant, leder, rietjes, tandenborstel, blad en bast.

MAGIC FOIL LEAF en PEARL EX POWDER
Gebruik deze voor de afwerking van je creatie, bijvoorbeeld voor het aanbrengen van een parelmoer- c.q. metaalachtige glans of een goud laagje.


pagina "klei en gereedschap"
inhoudsopgave