ALLERLEI MATERIALEN

Ik gebruik regelmatig natuurlijke en afvalproducten zoals glas (schaaltjes, glazen, potjes), mandjes, pitrietranden, deksels, kerstballen, blik etc.

foto van baby in bad, 12rfoto van bedtijd, 47rfoto van meneer mol jr., 214r
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De "baby in bad" is gemaakt van een kapot dessertschaaltje, de boomstronk van "bedtijd" werd gemaakt van een blikje, "meneer mol jr." werd gemaakt m.b.v. een pitrietrand.
 

Voor de ogen gebruik ik of zwarte klei of kralen of beren-/poppenogen (het liefst van glas, anders bestaat de kans dat ze in de oven vervormen).
Met een tandenborstel of stof kun je structuur aanbrengen op je werkstuk.

foto van babies, 23rDe piepschuim- of styroporbollen zijn er in diverse maten. Ze zijn meerdere keren te gebruiken. Hoe?
Let op: maak een ondergrond en bedek de bol voor de helft met de klei. Plaats dit werkstuk op de ondergrond en bak dit. De bol kun je met de "opening" naar voren of naar boven doen, wat je wilt. Als je werkstuk gebakken is kun je de bol weghalen, hij is namelijk behoorlijk gekrompen.
Je kunt nu je grot- of wieg-model gebruiken voor een creatie, terwijl de bol zelf te hergebruiken is als vulling voor een groter werkstuk. Dan wel eerst bekleden met aluminiumfolie want anders loop je het risico dat je werkstuk instort.

Persoonlijke noot
Hoe maak je jouw werkstuk persoonlijker? Door jouw paraaf en/of stempel in de klei te zetten voordat het gebakken wordt.

Aankleding
Er zijn allerlei materialen om je werkstuk "af" te maken, bijvoorbeeld veertjes, bloemblaadjes (zie ook de Marsupilami kids), stoffen, knikkers (in de Seawitch verwerkt), kralen, takken, dennenappels (zie Favorite 2; onder constructie) en noten.

Boeken
Er zijn heel leuke boekjes te koop of te leen, via de bibliotheek, voor zowel de beginner als de gevorderde hobbyist. Ik noem er enkele die ik met plezier heb gebruikt.

Voor de beginners:
"Boetseren met klei" van Barbara Reid (Deltas)
"Conchita's Kindercursus" van Conchita de Ruiter (La Riviere - Hobby Reeks).
Deze laatste vond ik echt leuk om mee te beginnen (zie "duizendpoot").
foto van duizendpoot, 63r

Voor de gevorderden een zestal boekjes uitgebracht door Cantecleer:
Van Ria Odijk:
"Babydreutels van Creall-therm"
"Zeedreutels"
"Toverspiegels"

Van Carla Pont:
"Vakantiepret in Fimo"
"Vrolijk vakmanschap in Fimo"
"Vrolijk kerstfeest met Fimo en Cernit"
(er is trouwens door Richmond House in 1997 een videoband uitgegeven waarop Carla Pont enkele van haar werkstukjes voordoet/uitlegt; heel leuk: "Fimo Dierenfestijn").


volgende
vorige
homepage
inhoudsopgave